Levensverhalen.

1.
19 jaar en verdacht van doodslag

Adriaan Verdonk
was in 1711 als 19 jarige ingesloten in het verbeterhuis te Delft.   Mede gedetineerden waren  Jan vander Burgh en Jacobus Kloppert. Op 7 mei 1711 probeerden zij te ontsnappen. De hospes Ary van den Boogaart probeerde dat te verhinderen. Hij werd daarbij geholpen door zijn 22 jarige ongehuwde dochter
Johanna en Abraham Barth. Ary liep rake klappen op en kwam daardoor om 3-12-1711 om het leven.
Vincentius van der Velden koopman tot Middelburg werd als voogd in deze zaak betrokken evenals een naaste bloedverwant van Adriaan, Juff. Petronella, zijn nichte. Twee akten, gedateerd 27-5-1711 en 13 december 1711 kunt u  lezen op de pagina
Zeeland. http://verdonk.home.xs4all.nl/sb_zeeland.htm#19%20jaar
Helaas weten wij niet wie Adriaan zijn ouders zijn. Ook van Petronella is ons niets naders bekend geworden.

2.
Door de ogen van een kind.

Dat is de titel van een boekje waarin het levens verhaal is beschreven van Adrianus Arnoldus Verdonk, roepnaam Bert, goudsmid, geboren  ’s-Hertogenbosch 17-1-1934 wedr. van Anna Maria Akkermans 1935-2009 en zijn zuster Adriana Jeanette Verdonk ook geboren in ‘s-Hertogenbosch 12-4-1938, roepnaam Jeanne, gehuwd met Johannes Tervoort.  Jeanne interviewde haar broer en beschreef zijn levensverhaal uit de tweede wereldoorlog . Zie foto op de pagina van de Bergeijk genealogie http://verdonk.home.xs4all.nl/Foto_Bergeijk.htm#Door waar zij in de Korte Waterstraat in Den Bosch staan. Dat is de straat waar het ouderlijk gezin tijdens de 2e wereldoorlog woonde. Op de Bergeijk pagina kunt u ook een samenvatting lezen van de Bosscheomroep.

3.
Twee jonkheden van Poperingen.

Eén van de twee is Hector Verdonck 1875-1949, geboren en overleden te Poperinge
Om kennis te nemen van een verslag zoals dat vermeld in “De Poperinghenaaar” van 1907 klikt u op de fotopagina van de Poperingen Genealogie Verdonck Zie daarvoor:
http://verdonk.home.xs4all.nl/Foto_Poperinge.htm.
Een deel uit het in 1907 opgetekende kranten bericht leest u hier onder.
Toen deze daar voorbij kwamen gingen de Steenakkernaars er naartoe en wilden ze hen alweer afranselen. Een gevecht ontstond en Hector Verdonck kreeg een geweldigen slag op de schouder met eene houw. Dehouck werd ook geslagen, maar de Fransen kregen dezen keer ook wel hun part. Men scheidde de kampers en de fransche dronkaards vertrokken. Verder sloegen zij nog eene kar aan stukken die zij op hunnen weg vonden en namen de ijzeren baren er van mede. Met de ijzers op de schouders trokken zij naar den Abeele en van daar huiswaarts.

4.
Een bijzonder vondst op het strand in Zandvoort.

De vinder, inwoner van Zandvoort, wist mij via het internet te vinden en verraste mij met de mededeling dat ze een aantal zeer persoonlijke documenten had gevonden in de nalatenschap van haar moeder. De veronderstelling was dat zij die als frequent strandwandelaar had gevonden. Al snel bleek mij dat de documenten toebehoorden aan mensen die deel uitmaakte van de Stamboom Brouwershaven-Zeist. Een zoon van dat echtpaar was snel gevonden. Aan hem zijn de documenten overhandigd. Het betrof onder meer een bewijs van Nederlanderschap, gedateerd 20-8-1923 met foto, van Jan Carl Verdonk geboren Zeist 26-6-1905. Tevens zijn rijbewijs en het Paspoort van zijn vrouw. Beide documenten met foto. 7 afbeeldingen van deze documenten staan in een Power Point presentatie op de fotopagina van deze genealogie. Zie:
http://verdonk.home.xs4all.nl/Foto_BrouwerhZeist.htm

5.
Thuur Verdonck een bakker uit Hoofdplaat

Geboren in 1925 te Hoofdplaat en aldaar getrouwd in 1955. Tijdens de 2e wereldoorlog ondergedoken om aan een tewerkstelling in Duitsland te ontkomen en bijna aansluitend ingescheept voor de vervulling van zijn dienstplicht in het toenmalige Nederlands Indië. U lees zijn levensverhaal op twee pagina’s op de fotopagina van de genealogie Assenede – Hoofdplaats door  te klikken op
http://verdonk.home.xs4all.nl/Foto_Assenede%20Hoofdplaats.htm

6.
Als het echt stil wordt, komt de vraag: wil ik dit wel?

Kloosterzusters zijn in onze maatschappij wellicht het meest vertrouwd met stilte en rust, en het verst verwijderd van de dagelijkse stress. Toch nuanceert de jonge zuster Maya Verdonck (35) dat beeld. ‘Ik werk fulltime en tijdens de vijfdaagse stilteretraite kwam ik mezelf flink tegen.’
Lees het hele interview met deze in Roeselare geboren Non die woont in het klooster te Hasselt door hier te klikken op: http://verdonk.home.xs4all.nl/sb_gent.htm#Wetteren

7.
Stiller kan de dood niet zijn.

Leopoldus Verdonck geboren 16-10-1900 te Antwerpen en overleden te Merksplas op 26-11-1957. Een merkwaardig levensverhaal over het leven van Leopoldus vermeld op de fotopagina van de Genealogie Broechem.
Op dezelfde fotopagina in een Power Point presentatie zijn afbeeldingen opgenomen van Benjamin Verdonck, beeldend kunstenaar en Theatermaker. Hij ontving in 2009 de Cultuurprijs voor podiumkunsten.
U kunt het verhaal lezen en de Power Point presentatie zie via de website:
http://verdonk.home.xs4all.nl/Foto_Broechem.htm#Het

8.
De geheimzinnige tekst.

Jan Verdonk 1931-2005 beschreef hoe hij omging met de bij hem vastgestelde ziekte van Kahler. Jan gaf zijn artikel de bovengestelde titel. Jan is bij velen van ons bekend als de muziekleraar en componist die op Verdonckiaden met zijn orkest optrad. Hij schreef en componeerde ook het Verdockenlied. Op de fotopagina van de Gorinchemse genealogie lees u hoe Jan, gesloopt door Kahler, naar de dood leefde. Klik hier om het lezen: http://verdonk.home.xs4all.nl/Foto_Gorinchem.htm#Levensverhaal

9.
Beeldend kunstenaar uit De Rijp

Het levensverhaal van Petrus Cornelus Paulus Maria Verdonk, roepnaam Pieter, geboren De Rijp 2-7-1953, overleden 19-10-2016. Piet was beeldend kunstenaar daar verteld hij over in een interview dat op film is opgenomen. Klik hier om de film te beluisteren en te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=BJfu6IU2x0k&feature=youtu.

10
Willem Parel Draaiorgels Amusement.

Meer dan 40 jaar was Jan Verdonck, 19-12-1921 – 9-6-1996 actief met het exploiteren van draaiorgels. Door zijn zoon Jack is het draaiorgel bedrijf voortgezet.
Op een website, b.v. met de “Willem Parel” kunt u naar draaiorgel muziek luisteren.
De link is: http://www.willempareldraaiorgel.com/index.html

11.
Gestraft met de dood door verbranding wegens hekserij.

Met haar hekserij bracht Jorijne Verdonck haar 14 jarig kind om het leven en verminkte ze haar man door poeder op zijn lichaem te strooien.
Het doodvonnis is gedateerd 26-10-1619. Daarin is ondermeer vermeld: “u Joryne Verdonck voornompt schuldich is over recht publyckelick te branden an een staecke zoo datter de doodt naervolght, ende u lichaem daernaer ghebrant zynde, ghehanghen te worden in een vorcke anderen ten exemple.
Genealogisch informatie. Joryne is een dochter van Jooris Verdonck geboren circa  1580 en overleden 29-10-1639 te Brugge, trouwde circa 1605 met Marcq le Pescheur. Uit dat huwelijk is Franskin le Pescheur omstreeks 1609 geboren en overleden vóór 1619. Helaas kon ze nog niet in een genealogie onder gebracht worden.

De volledige tekst van het vonnis, met bron vermeldingen, staat op de pagina Oostende van de website. Zie: http://verdonk.home.xs4all.nl/sb_oostende.htm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s